Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 7 de maig del 2012

Viatge a Bèlgica

Ruta Cervesera a Bèlgica

L'any passat (2011) vaig tenir el profund plaer de fer un dels viatges que van canviar i marcar la meva percepció en el món de la cervesa. Gràcies a aquest viatge, vaig a aprendre que volia  saber més, conèixer  experimentar i tastar tot el que pogués estar relacionat en el món de la cervesa i algun dia poder arribar a  realitzar-les.
Sempre he estat un gran amant de les cerveses. Sempre que tenia l'oportunitat de provar alguna diferent, ho feia, però mai podria haber imaginat que existissin tantes varietats, aromes, matisos, colors i sabors en un món tant complex com és el de la indústria cervesera.



Em vaig fer amb una guia, bé millor dit, amb vaig fer amb "La guia". Vaig tenir la gran sort de poder descarregar per internet La guia de viajes cerveceros: Bélgica, escrita pel senyor Gabriel Bocanegra, el artífex de Zombier i un dels meus inspiradors a l'hora de realitzar aquest blog.

Bé abans de res presentaré als que van realitzar el viatge:

La Sílvia

La Sílvia

La Wendy

La meva altre nena...
El Man...

Jo mateix...


Amb la guia sota el braç, vam sortir, la Sílvia i jo, un dilluns 15/08/2011 direcció Bèlgica.

Mapa de Bèlgica
La ruta era clara, aprofitant les visites turístiques de la Sílvia, aprofitaríem per tal de passar per les fàbriques i cerveseries de la zona.
La nostre ruta ens portaria a entrar per la zona sud-oest de Bèlgica passant per Brugge (Bruges), Gent (Gante), Antwerp (Amberes), Brussels (Bruseles), Spa, Durbuy, Bastogne fins sortir per Luxemburg.
Aprofitaríem per tal de para pels poblets i cerveseries acnsellades a la guia.

Primera parada del viatge St. Sixtus

La primera parada propiament dita no va ser a St. Sixtus, si no a Orleans (França) per fer nit i poder arribar l'endemà a Bèlgica, però com es tracta d'explicar sólament l'experiència cervesera, obviarem les parades que no aporten res al tema i anirem al gra.
St. Sixtus Abdij Westvleteren, o millor dit Westvleteren XII, considerada la millor cervesa Belga.

Westvleteren XII

L'abadia de St. Sixtus, és una de les set abadies Trapenses que existeixen al món. L'abadia no la deixen visitar, per doder-la tastar has d'anar a un bar restaurant que hi ha al costat, que s'anomena In De Vrede.
Per poder aconseguir una caixa de 24 ampolles de la magnífica Westvleteren XII, has de seguir una sèrie de pasos:
  • Sols pots aconseguir cita per telèfon, els quals es troben gairebé sempre saturats
  • Per reservar la caixa de cerveses, has de donar el número de la matrícula del vehicle amb que aniràs a recollir-la.
  • Sols pots tenir una cita per cotxe al mes, si vas amb cotxe de lloguer, la cosa es pot arribar a complicar molt.
  • Un cop has pogut aconseguir la teva cita, el teu telefon queda automàticament bloquejat durant un mes.
  • Et compromets a no vendre la cervesa a tercers.
El que es diria una proesa!
Vam aconseguir un estoig de degustació on hi havien una Westvleteren XII, Una VIII i dues VI, juntament amb una copa tipus calze com la de la imatge de dalt. Però això si, un estoig per persona...
La cervesa brutal, igual que els formatges i pates. És una visita obligatòria si aneu camí de Bruges, ja que és troba a pocs quilòmetres.

Entrada Abadia de St. Sixtus

Després de dinar una mica, vam tornar a posar-nos en camí, direcció Ypres, per tal de realitzar una visita cultural al museu de la guerra (molt guapo també),un cop finalitzada la visita, vam posar rumb al camping de Bruges, per tal de passar la nit i visitar la ciutat l'endemà.

Brugge (Bruges o Brujas)

Un cop a Bruges, vam realitzar les típiques visites turístiques i culturals fins que va arribar la meva... Visita a Brouwerij De Halve Maan , Una de les poques fàbriques de cerveses que és poden visitar a Bèlgica sense cita prèvia. 

Caixes antigues de la fàbrica De Halve Maan

detalls antics

components per fer cervesa

antiga bàscula


La visita val la pena si mai heu visitat una fàbrica o brouwerij (en flamenc) incloent que pots tastar les cerveses, un cop finalitzada la visita, en una terrassa molt guapa.
Aquí si no recordo malament vam provar la Straffe Hendrik una quadrupel de 11º , la Straffe Hendrik Tripel de 9º i la Brugse Zot una Belgian blonde ale de 6º, en poques paraules totes les que tenien...
La Silvi amb la Tripel

Jo amb la Quadrupel

Després de dinar una mica vam intentar visitar alguns dels bars que recomenava la guia com Poatersgat o Comptoir des Arts , però els vam trobar tancats. Finalment vam anar al Cambrinus una bierbrasserie amb més de 400 cerveses a la carta, molt guapo i recomenable.

Rètol de la Bierbrasserie Cambrinus

La "carta" de cerveses, semblava el Quijote no s'acabava mai...

Interior de Cambrinus
El nom de Cambrinus ve del rei legendari de Flandes Gambrinus, que és patró no oficial de la cervesa. La Silvi, va preferir tastar La Trappe Tripel, jo em vaig decantar per una St. Bernardus Abt. 12...
La Trappe tripel

La meva St. Bernardus Abt. 12

Gent (Gante)

A Gante vam poder comprovar que són una mica catalans, que no? que no us ho creieu? doncs mireu...

Que contenta que estava la Catalaneta!

Carrer Catalunya de Gante

Fins i tot un Sant Jordi, ho veieu esceptics!

Aquí vam poder visitar dos bars recomenats a la guia que van ser el Chez Leontine i el Dulle Griet .
El primer, Chez Leontine, es troba al costat del riu i es bastant difícil de trobar. Un local petitó però acollidor. Aquí vam tastar la Westmalle Tripel i Dubbel, dues cerveses Trapenses 

En primer terme la Westmalle Dubbel, al fons la Tripel

Silvi tastant la Tripel

La mini barra del Chez Leontine
Quan vam sortir del Chez Leontine, vem dirigir-nos caminant cap a la plaça Vrijdagmarkt per anar a visitar la cerveseria Dulle Griet.
Tenia ganes de poder visitar la cerveseria, ja que havia llegit que era molt peculiar, tant ella com el seu propietari, al qual no vem coneixer. Aquí vam tastar la Silvi una Grimbergen (no m'enrecordo quina però crec que era la cuveé...) i jo una Maredsous Bruine

Dulle Griet

l'interior de la Barra

Silvi amb la seva Grimbergen

La meva Maredsous Bruine

Detalls del sostre del Dulle Griet
D'aquí vam plegar veles i vem adreçar-nos a l'abadia de Westmalle situada a les afores d'Amberes, per fer nit a la ciutat.

Cafè Trappisten situat al costat de l'abadia de Westmalle
Una altre abadia que no deixen visitar... Vem tenir que conformar-nos en prendre una Westmalle al Café Trappisten... d'aquí cap a Amberes!



Antwerp (Amberes)

La sort va ser molt esquiva i els bars que voliem visitar els vem trobar tots tancats... Frustrats vem decidir  fer una cerveseta a una terrassa d'un bar qualsevol. Aquí vem tastar la Leffe Bruin.

Leffe Bruin
Ens les vem pirar d'Amberes, i vem adreçar-nos cap a Grimbergen on teniem localitzat un camping prop de la ciutat de Bruseles . Però abans vem desviar-nos del camí per intentar visitar una fàbrica de cerveses, més concretament la Brouwerij Bosteels, lloc on es realitzen les cerveses Kwak, Tripel Karmeliet i Deus, pero desgraciadament tampoc vem tenir sort...

Brouwerij Bosteels, en la localitat de Buggenhout
Grimbergen 

Abans d'arribar al camping vam decidir anar a fer alguna birreta per el poble, tirant de guia com sempre... Vam arribar a Grimbergen i vem localitzar la nostre primera parada, però hi havien problemes... L'aiguat de la nit anterior havia anegat el bar i el museu que pensavem visitar i vam tenir que triar un altre. Per sort hi ha tres bars de la cadena Grimbergen i vam poder anar al següent anomenat De Liermolen amb un pati tranquil i molt rural, parada recomanada!

Grimbergen com no...
Aquí vam tastar en un primer moment, una Kasteel Rouge i la Silvi una Grimbergen Goude Dorée,  la qual ens va semblar espectacular i vam repetir un parell més. A Grimbergen has de tastar la Grimbergen  clar!!!

Kasteel Rouge

Silvi i la seva Grimbergen Goud Dorée

Segona tanda de Grimbergen...Jo fent el burro...

El local per dins era molt petit i càlid 
Sort que teniem el camping a uns dos quilòmetres d'on erem, si no encara i seríem...


Brussels (Bruseles)

En aquesta ocasió vam deixar la Wendy al camping i vam preferir anar amb bus i metro, ja que seria complicat aparcar dins la ciutat.
Odiseas a part per poder arribar a bon port vam visitar la fàbrica de cerveses làmbic Brasserie Cantillon, visita interesant si ets un amant d'aquest tipus de cerveses, les quals no coneixia. Al final de la visita pots degustar dues de les seves cerveses (si t'agrada la sidra endevant, si no deixa-ho estar...)

Els taps de la cervesa Làmbic amb el logo de Cantillion

Una Làmbic, no sé de que era... mel?

Una de cirera (kriek) l'altre maduixa 

Entrada a la Brasserie Chantillon
Vem continuar el recorregut visitant botigues i demés...

No us puc dir la salivera que tenia a la boca al veure la quantitat de botigues com aquesta... Si no recordo malament Bier Tempel.

Després de dinar un entrepà, a la Silvi li va venir amb gust prendres uns musclos, típics de Bruselas i vam anar a parar al restaurant més conegut que els fa, el Chez Leon, on diuen que tenen una de les millors cerveses de barril fabricada per St. Feullien i clar la vem tenir que provar...

Cervesa Chez Leon

Al sortir del Chez Leon, vam anar directes al temple cerveser per guiris, anomenat Delirium Cafe , que voleu que us digui, simplement em va encantar, sóc un guiri... Es tant brutal la quantitat de cerveses que arriba a tenir, que em vaig veure obligat a fer un petit furt de la seva carta de cerveses, en total 2004... si i no em refereixo a l'any! 
La decoració és espectacular, és el típic tuguri que et fa sentir a gust, que dona bon rotllo i clar vem sortir força tocadets...
Vam prendre de primeres una Delirium Tremens i una Delirum Nocturm, per continuar amb una Duchesse de Bourgogne i una altre més que no m'enrecordo

Delirium Cafe

Silvi i la seva Delirium Tremens


No li va agradar la Duchesse de Bourgogne
Jo amb una cervesa que realment desconec ara mateix, mireu quin brillo d'ulls...

Façana del Delirium Cafe
Que sapigueu que el Delirium Cafe és composa per diferents establiments a l'exterior d'aquest. Un dels que també vam visitar és el dedicat integrament a les cerveses de barril, teniem més de 80...

Interior del Delirium Cafe, especialitat  barril

Seria incapaç de saber que estava bevent...

La Silvi tampoc...

Interior de la barra de la zona de barrils, sense paraules, en front hi havien més...

Tranquils vam arribar bé al camping...
Però abans d'arribar a las ardenas vam fer una paradeta tècnica a un supermercat, jutgeu vosaltres mateixos...

Aquí no contavem amb  les que tenia a la furgo ni les que vam comprar després... I si, és un barril de Leffe de 6 l.



Durbuy

Abans d'anar fins Durbuy i endinsar-nos de ple a les ardenas, vem fer escala a Malinas i Lovaina, dues precioses poblacions, per acabar arribant a Spa i relaxar-nos un dia, rollito spa clar...
Ara si, vem arribar a Durbuy, que voleu que us digui d'aquest espectacular poble, amb el seu lema "La ciutat més petita del món" (400 habitants) Qui vagi a Bèlgica no es pot perdre aquesta meravella de poble. 
La parada a Durbuy va ser per poder anar a la micro cerveseria Marcloff, per poder tastar les seves Saison, realment exquisida (vam repetir...). I no oblidar el bon tracte que van tenir al convidarme el dia següent a veure com produia la seva cervesa

Façana de la cerveseria Marckloff a Durbuy

Tot el que veieu és la cerveseria i treballant el mestre cerveser

Aquí teniu la Marckloff, no direu que la pinta no és bona! i el formatge també

Quan vam finalitzar la visita a Durbuy i havent trobat el camping a la localitat, vam fer una petita excursió a la petita localitat de Soy a uns 20 minuts de Durbuy, per poder tastar una altre cervesa més a la Brasserie Fantôme. Un cop allí vem demanar pel seu mestre cerveser, el senyor Dany Prignon, el qual no es trobava al lloc. La seva mare ens va recomanar que anéssim l'endemà i així ens podria ensenyar la fàbrica i com realitzava les seves cerveses, però no va poder ser. Això si vem provar la Fantôme, impresionant... (vam tornar a repetir) Ens va costar tornar al camping!

Rètol de la Brasserie Fantôme


Silvi i la seva Fantôme
Que bona!

Com podreu sospitar ens vam endur alguna...


Rochefort

Visita extranya a l'abadia de Rochefort. Jo encara tenia l'esperança de poder colar-me i poder observar al monjos realitzant cervesa, però no, el destí estava encontra. L'any anterior per causes desconegudes es va cremar l'abadia. Per sort la fàbrica no, ufff... I donant una volteta pels voltants s'ens va acostar, el pare no sé que. Un monjo força simpàtic que ens va demanar que feiem per allí i ens va deixar al càrrec de dos monjos més un alemany i l'altre no sé d'on per tal que ens ensenyessin els jardins del monastir. Visita que no la pot fer ningú i que vem tenir el plaer de fer-la, però jo no volia veure un cony de jardí, si no la fàbrica, però els desitjos no es fan realitat, per desgràcia...

Així es troba el monestir de Rochefort on fan una de les millors cerveses Trapistes


Part interior de l'abadia

Si podríem fer molts acudits, si... Deu meu...


Houffalize (ardenas)


Haviem estat massa bons i voliem pecar una mica i no s'ens va acudir millor lloc que anar al districte del dimoni, el 6666, o el que és més conegut la Brasserie d'Achouffe, per poder pendre alguna cerveseta més i menjar una mica...

Brasserie d'Achouffe
David el gnomo?



La Chouffe houblon
La chouffe blonde


Interior del restaurant de la Brasserie d'Achouffe

Bé, el viatge continuava fins les ardenas, on vem realitzar visita cultural. Però el viatge que a nosaltres ens interesava, acabava aquí.
Espero que us agafin tantes ganes com a mi de realitzar un viatge per aquests indrets on les autopistes són gratuïtes i en qualsevol bar pots trobar cerveses espectaculars. Que voleu que us digui em té el cor robat...

us deixo un trailer del que realment van acabar sent les vacances...








Fins a una altre i SALUT!!!

Un recull de les més de 120 ampolles....


1 comentari: