Elaboració de Cervesa Artesa amb Kit d'Equip Bàsic
Finalment he pogut realitzar un dels meus somnis, elaborar la meva pròpia cervesa artesana.
Com suposo que li deu de passar a tothom, el que costa més és començar, ja que sempre tens mil i un dubtes. Comences llegint per internet buscant al google "como elaborar cerveza casera" i vas a parar a dos-centes mil pàgines molt similars però sempre amb petits matisos i diferències.
Volia crear una guia on no us sortissin els petits o grans dubtes que em van sorgir a mi, en definitiva la guia per a cagadubtes.
Jo per sort vaig poder comptar amb l'ajuda del Miquel Piqué, el crack de la nova cerveseria de Vic, El Taller de la Cervesa, un lloc el qual recomano a tot amant de la cervesa artesana, a part de ser un nou membre de la petita però gran Penya IBU. Doncs el que deia, gràcies al Miquel per resoldrem els dubtes que vaig tenir.
La meva idea és que a mesura que vagi aprenent i vagi tenint calers, aniré pujant de categoria fins deixar els kits d'iniciació o equip bàsic, per endinsar-me al a todo grano, el qual és molt més complexe i en el que pots jugar molt més amb totes les matèries primeres, es a dir, que has de realitzar tot el procés, des de moldre el gra, afegir llúpol, macerar, etc....
Comencem?
- Pas, comprar el kit (jejeje graciosillo...)
Jo el kit el vaig comprar també a El Taller de la Cervesa a Vic. El kit és com el que veieu a dalt, sols
que vaig afegir un parell de cosetes més.
Primer informaré del que consta el Kit bàsic.
- Arbre escorre ampolles (no sona gire bé) de set pisos (77 ampolles)
 |
Arbre escurre ampolles |
 |
Neteja ampolles |
2n Pas, comprar el xarop per preparar la cervesa que voldrem. En aquest cas vaig escolli una cervesa tipus
Tripel ja que a mi m'agraden les cerveses fortetes i amb cos. Segons el tipus de cervesa que voldreu elaborar és necesari comprar un o dos kits del xarop. Sols heu de mirar als envasos la quantitat de litres d'aigua que necesitareu per cada envas de xarop. Segons el xarop que vaig comprar de la casa
Brewferm, necesitaria 9 litres d'aigua per cada pot. Tenint en compte que el fermentador és de 30 litres, aconsellat pel
Miquel, vaig comprar dos pots per tal de treure uns 20 litres aproximadament. Heu de tenir en compte que per realitzar la cervesa mitjançant aquests kits, sols necesitareu els pots de xarop i aigua (l'aigua millor d'ampolla, ja que la que consumim normalment de l'aixeta porta molt de clor i calci, i podria deixar-nos regust a la cervesa. Per anar sobre segur aigua d'ampolla), ja que el xarop ja es troba llupolat i dins de cada pot (entre la tapa i la llauna) es troba un sobre de llevat (si utilitzeu dos pots, heu d'utilitzar els dos sobres de llevat)
 |
Els dos pots de xarop que vaig utilitzar |
 |
Els dos sobres de llevat (venien un dins de cada pot) |
3r Pas, netegem el fermentador amb el
Chemipro OXI , perque ús aclariu, es fan servir 4 grams de chemipro OXI per cada litre d'aigua. L'aigua ha de ser calenta i de l'aixeta. Jo vaig fer servir uns cinc litres i el vaig tombar (tranquils que no arriba a sortir pel foradet del airlock) i cada cinc minuts el anava cambiant de posició. Un cop haguem donat la volta completa el buideu per l'aixeta i el que resti el tireu normal (per la part superior). Amb el Chemipro OXI no és necesari esbandir, sols deixeu-lo cap per a vall i que s'assequi una mica.
4r Pas, comencem a fer la nostre cerveseta.
- Bullim dos litres d'aigua per pot, es a dir que posem quatre (4) litres d'aigua a escalfar fins que bulli.
- En un altre pot poseu aigua normal de l'aixeta a bullir i poseu a l'interior (un cop bulli) els dos pots de xarop sense obrir això serveix per fer que el xarop sigui més líquid i menys consistent.
 |
Els dos pots de xarop amb l'aigua bullint (aquí ja no bullia...) |
- L'aigua que em utilitzat per escalfar els pots la tirem (si, no fos cas que amb tants pots i aigues ens equivoquem), llavors ja podem obrir el pot amb un obrellaunes.
 |
La pinta que té el xarop, és com la melassa de densa |
- Quant l'aigua (els quatre litres) comencin a bullir li afegiu el xarop. És recomenable tenir una miqueta d'aigua (de la bona que farem servir) calenta en un cassó, ja que sempre ens quedarà una miqueta de xarop al fons del pot. Li poseu una mica al pot, el removeu i cap a la olla.
- Toca remoure, amb l'espatula oxigenadora, també anomenada cullarot...
 |
La "pocima màgica".... |
- Un cop estigui ben dissolt (ja ho notareu que queda més aigualit, per si un cas deixeulo uns cinc - deu minutsi aneu remenant) llavors l'aboqueu al fermentador.
 |
Abocada al fermentador |
- Ara toca anar tirant-li l'aigua que falta, o sigui, si em utilitzat quatre litres per desfer amb el xarop i haviem d'utilitzar divuit (nou i nou per cada pot) toca afegir-hi catorze.
 |
El "Mestre Cerveser" fotent-li aigua... |
- Toca posar-li el llevat. Jo el desfaig amb aigua calenta (d'aquell cassó que haviem escalfat abans i haviem utilitzat una part per aprofitar el xarop del fons del pot)
 |
Si sóc una miqueta xapuzas i m'ha caigut una miqueta....però molt poc eh! |
- Anem posant-lo a la mescla i remenem...
 |
Anem posant el llevat |
 |
Així quedarà més o menys depenent la cervesa que feu |
- Tapem hermèticament la tapa del fermentador (aquí hi han molts conflictes, si deixar obert mentre fermenta o si tapar-ho, jo em refio del Miquel i el tapo) coloquem l'airlock en el foradet de la tapa del fermentador. Veureu que l'airlock te dues franges, heu de posar alcohol dins de l'airlock, de manera que quedi anivellat entre les dues ratlles (hi han llocs on aconsellen posar aigua, millor alcohol) Si heu col-locat abans l'alcohol a l'hora de introduir-lo (l'airlock) en el foradet, degut a la pressió de l'interior del fermentador, el líquid es mourà cap a la sortida, és normal, física pura. La funció de l'airlock és la de deixar sortir l'oxigen i no deixar entrar-ne més per tal de no oxidar la cervesa. La cervesa fermentarà entre els 18 i 22 graus, ja que és una ale
 |
Airlock buit |
 |
Airlock ple (s'em va anar una miqueta de les mans però no importa) |
- Recordeu no posar el tap del tot, deixeu-lo més o menys com a la fotografia (conforme passin els dies veureu que l'alcohol possiblement es va evaporant, cap problema afegiu-li més)
 |
Airlock ple i amb el tap |
- Ara toca esperar una setmaneta. Notareu que els primers dies l'airlock no para de fer pedorretes, això és bona senyal, la cervesa està fermentant.
- Passada la setmaneta, toca fer un transvasament a l'altre fermentador (previament netejat amb el Chemipro OXI). L'heu de fer per l'aixeta, el motiu?, el llevat ha quedat al fons (per sota de l'aixeta) jo li vaig posar un colador i vaig anar deixant caure (el colador si és metàl-lic no el netegeu amb el chemipro OXI, no serveix per a metalls, aigua de l'aixeta i punt)
 |
Cervesa transvasada al nou fermentador |
 |
Tot el pòsit (això s'ha de tirar, no volgueu aprofitar-ho tot) |
- Recomano tornar a netejar el fermentador (el del termòmetre...) i tornar-la a transvasar
- Tornem a tancar-la hermèticament amb l'airlock i una setmaneta més, per tal que envelleixi. Aquesta acció es realitza per eliminar el sobrant del llevat. Si es deixés les dues setmanes seguides sense transvasar-la, acabaria agafant mal gust pel culpa del pòsit del llevat.
- La nit anterior afegiu-li sucre a la mescla. Entre quatre i sis grams per litre de la mescla (surten uns vint litres aproximadament, jo li vaig posar cinc per litre) si teniu dextrosa millor, jo no tenia i li vaig posar sucre moreno (quedarà un pel més fosca però res més) En totes les webs que vaig visitar, t'aconsellaven posar una cullaradeta de sucre a cada ampolla. El Miquel em va aconsellar fer-ho d'aquesta manera així saps que totes les cerveses tindran el mateix gust.
- Un cop ha passat la setmaneta, comencem a embotellar. Previament netegeu les ampolles i les deixeu assecar. Aqui enten en acció les dues compres extres que vaig realitzar. El netejador d'ampolles i l'arbre assecador. El neteja ampolles funciona de conya, sols heu de posar un litre d'aigua calenta en el gibrellet de plàstic amb quatre grams de chemipro OXI (ben mesclat) col-loqueu una ampolla al damunt (jo utilitzo ampolles de cervesa normal, ja utilitzades, estrella, moritz, etc...,previament les deixo en remull o al rentavaixelles, per tal de treura-li l'etiqueta i netejar-les una miqueta) i li doneu tres enxuflades per ampolla.
 |
No ús podeu imaginar la de fongs que surten... |
- llavors les deixo mig dia assecant amb l'arbre (és desmontable...)
 |
Ja veieu com funciona, de conya, molt recomenable |
- Si voleu podeu mesurar la vostre cervesa, amb el densímetre, ja veureu que al principi s'enfonsa i poc a poc va sortint fins que es queda parat. Aquesta acció s'ha de realitzar a la proveta (si ja ho sé...) em sembla que si no el voleu fer servir amb aquests kits tampoc passa res...
 |
densímetre pujant poc a poc |
- Col-loquem el tub transvasador a l'aixeta i obrim aquesta sense cap tipus de por (no vessarà), col-loquem el tub dins la primera cervesa i apretem una miqueta el cul de la cevesa contra la vàlvula que té al final del tub i màgia! començarà a omplir-se poc a poc. Recomano omplir-les el màxim possible. (evidentment heu de tenir el fermentador en posició elevada...)
 |
Tub tranvasador |
- Anem xapant les cerveses. És molt sencill d'utilitzar, pa tontos...
 |
Xapa nova |
 |
Xapador tancat (un cop ja ha xapat, si no les potes estarien cap a dalt) |
 |
Ampolla xapada |
- Ara arriba el més difícil, esperar entre tres i quatre setmanes per tal de poder tastar la vostre creació....
Com podeu veure, realment és molt sencill realitzar cervesa artesana mitjançant els kits. Espero que ús hagi agradat i ús atreviu a realitzar la vostre cervesa, ja que no necesites un gran presupost. També espero que aquesta guia ús hagi servit per esclarir dubtes o si més no per haver passat una estoneta entretinguda.
 |
Resultat de l'elaboració, no està malament... l'anomenaré 6,75! |
Ara toca anar a fer la pròxima, que ja ús avanço serà una d'abadia
Això és tot des de
Manaleta Cerveseria Artesana....
Salut!
I tota la casa amb una olor de cervesa super bona. Amb moltes ganes de probar-la a veurè què tal està!!!! Segur que molt bona!!!!
ResponElimina