Llúpol i tipus de Llúpol
Que és el Llúpol?
El Humulus lupulus ( llúpol) és una planta del gènere humulus, de la família de la família de les cannabàcies, o sigui que és cosina del cànnabis pero aquesta no conté THC...
És una planta enfiladissa perenne (encara que sigui perenne, cada any la part aèria s'asseca a la tardor i l'òrgan de supervivència és un rizoma), dioica, proveïda de rizomes groguencs, dels quals surten tiges de fins a 6 o 10 m de longitud, buides, verdes i amb pèls bifurcats sobre els nervis, que sobresurten. Les fulles verd pàl•lid, de fins a 17.5x18.5 cm, generalment oposades, poques vegades alternades, àmpliament cordades a la base. Tenen forma palmatilobada, amb 3 o 5 lòbuls i el seu marge incís dentat, amb les dents obtuses i mucronades; a la base té dos estípules membranoses, lanceolades i bífides. Les flors són unisexuals i apareixen reunides en inflorescències. Les masculines són d'un color groc-verdós i es troben ramificades a les axil•les de les fulles, amb bràctees membranoses que es van fent més petites cap a l'extrem; consta de 5 peces que protegeixen els 5 estams. I, les femenines també apareixen en inflorescències a les axil•les, amb forma de cons, tenen un ovari, que acaba en dos estigmes filiformes, protegit pel periant. El fruit és un aqueni globulós, més o menys sèssil, recobert pel periant que està provist de nombroses glàndules que segreguen substàncies aromàtiques. Floreix del juny al setembre.
![]() |
Femella |
![]() |
Mascle |
L'àcid del llúpol té un suau efecte antibiòtic contra les bactèries Gram positives, i favoreix l'activitat del llevat en el maltejat.
L'ús que té el llúpol en la fabricació de la cervesa, és de contrapès o equilibrant a la dolçor de la malta. En la base de les seves bràctees, hi han unes glàndules que contenen llupolina, que és l'ingredient que aporta el gust i aromes amargs a la cervesa.
Quins són els components del Llúpol?
Les flors
del llúpol recol-lectades, són assecades mitjançant aire calent a 60 – 65 ºC
durant unes 10 hores. El producte final
és compactat i envasat preservant-lo de l’oxidació del aire i de la llum.
Aquest producte és el més natural i el més empleat en l’elaboració tradicional.
Al finalitzar la cocció del most, es realitza un procés de filtrat natural a
través de les flors del llúpol sedimentades a la caldera, de gran importància
per la claredat final de la cervesa
Quins són els components del Llúpol?
Els components principals del llúpol són : els alfa –
àcids , els beta – àcids , resines i olis esencials.
Alfa-àcids o Humulones: són una família de resines
específiqques del llúpol i responsables de la seva amargor i altres propietats
psicoactives. El poder amargant de un llúpol es medeix pel porcentatge que
conté d’aquesta substància, que cambia d’una collita a l’latre i segons la
varietat de la planta. Aquestes resines són transformades per la temperatura
(isomerització) durant el procés de cocció del most en iso – alfa – àcids, que
sónles responsables finals de l’amargor de la cervesa.
Beta – àcids o Llupulones: Són resines similars però amb
un poder d’amargor molt petit. Tanmateix, aquestes resines es poden espatllar
fàcilment en presència de l’oxigen i generar gustors extremadament amargs i
desagradables.
Tanins i els olis esencials: Els tanins tenen les propietats clarificants i
bacterioestàtiques (de gran imoportància per la fermentació) , mentres que els
olis esencials són substàncies aromàtiques fàcilment evaporables que donen les
propietats del gust i olor a la flor del llúpol i per tant també a la cervesa.
En l’elaboració de una cervesa poden utilitzar-se combinacions de diferents
llúpols per tal d’aportar les propietats més notables de cada un d’ells.
Com s’utilitza?
Vaja rollo botànic que he fotut....
Tipus de Llúpol
A continuació us posaré els tipos de Llúpol més utilitzats en la fabricació de cerveses
Ahtanum
El Ahtanum és un tipus de llúpol aromàtic conreat per Yakima Chief Ranches. El seu nom es deriva de la zona propera a Yakima, on es va establir la granja de llúpol per primera vegada el 1869 per Charles Carpenter.
Té un caràcter cítric i floral com el Cascade amb unes notes de pi o de la terra. La qualitat de la aranja surt més endevant que en el Cascade. El Ahtanum és una bona elecció per addicionar el gust quan no és vol impartir molt l'amargor del Cascade o Amarillo.
Es ideal pels estils de cervesa American IPA, American APA, Light lagers.
Alfa - àcid: 5,7 - 6,3% / Beta - àcid: 5.0 - 6,5%
Amarillo
Ahtanum
El Ahtanum és un tipus de llúpol aromàtic conreat per Yakima Chief Ranches. El seu nom es deriva de la zona propera a Yakima, on es va establir la granja de llúpol per primera vegada el 1869 per Charles Carpenter.
Té un caràcter cítric i floral com el Cascade amb unes notes de pi o de la terra. La qualitat de la aranja surt més endevant que en el Cascade. El Ahtanum és una bona elecció per addicionar el gust quan no és vol impartir molt l'amargor del Cascade o Amarillo.
Es ideal pels estils de cervesa American IPA, American APA, Light lagers.
Alfa - àcid: 5,7 - 6,3% / Beta - àcid: 5.0 - 6,5%
![]() |
Medidor Ahtanum |
Amarillo
És un tipus de llúpol aromàtic d'origen bastant recent, descobert i introduït per Virgili Gamache Farms.
També és anomenat com "Super Cascade", és una bona varietat per afegir un bon toc tant en el gust com en l'aroma.
El perfil del gust és molt cítric, especialment inclinat cap a un gust i aroma diferent de taronja. També dona un toc dolç a la cervesa.
És utilitzat en tipus de cervesa American Pale Ale , American IPA
Alfa - àcid: 8 - 11% / Beta - àcid: 6 - 7%
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada